Cumartesi, Nisan 27, 2024

Tarımsal Danışmanlık

Tarımsal işletme sahiplerinin, tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bunların birbirleriyle ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendilerine, geliştirilen teknolojileri kullandırmak suretiyle, bu problemleri çözebilecek bilgi ve beceri kazandırılmasını ve kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesini amaçlayan tarımsal işletme sahiplerinin eğitimi, yayım, danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetlerini, ifade eder. Bu Yönetmelik; tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacı ile hazırlanmıştır. Bu Yönetmelik; kamu yayım hizmetleri ve sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanlarınca yerine getirilecek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak; ilke ve kural belirleme, strateji ve program geliştirme, yönlendirme, özendirme, eğitim, sertifikalandırma, belgelendirme, görev ve sorumluluk tanımlama, izleme, değerlendirme, denetim ve yaptırım uygulama görevleriyle ilgili usul ve esasları, tarımdan girdi alan ve tarıma girdi veren kuruluşların ticari faaliyetleri çerçevesinde yapacakları çiftçi bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

KURUMSAL:

  • Birlik Yönetim Kurulu- Başkan: Hüseyin ŞENGÜL
  • Başkan Yardımcısı: Ramazan KEKLİK
  • Muhasip Üye: Ömer YORULMAZ
  • Sekreter Üye: Murat ÇÖP
  • Üye: Süleyman YILMAZ
  • Üye: Efes KOŞAN
  • Üye: Talip TİLKİCİ

Arıcılık Yönetmeliği, Yurt İçi Hayvan Sevkleri Yönetmeliği, Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri Yönetmeliği,.2014 yılı TYDD Hizmetleri Tebliği.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı linki (http://www.tarim.gov.tr/) bulundurulacaktır.

Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının linki (https://www.tarimorman.gov.tr/EYDB) bulundurulacaktır.

DANIŞMANLARIMIZ :

Ahmet YENİLMEZ : İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden Mezun olmuş ve diploma almıştır. Ağustos 1984 ten Kasım 1993 e kadar Özel Sektörde Yem Fabrikaların da ve Tavuk Çiftliklerinde Teknik Müdür olarak görev yapmış ve 1993-2000 yıllarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yozgat Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğünde, 2000-2002 yıllarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırma ve Aşı Üretim Enstitüsünde, 2002-2012 yıllarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğünde görev yapmış ve emekli olmuştur. Muğla İl Tarım Müdürlüğünde on yıl süre ile Arıcılık İl Sorumlusu, Organik Tarım İl Sorumlusu ve Hayvan Yetiştiriciliği ve Arı Yetiştiriciliği Eğitmeni olarak görev yapmıştır. 2012 yılında 2012-616 sıra numarası ile Tarım Danışmanı Sertifikasını almış ve Kasım 2012 den beri İzmir İli Arı Yetişti ricileri Birliğinde Danışmanlık Hizmeti vermektedir.

Ahmet TOPAL : Konya Selçuk Üniversitesi Taşkent Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Bölümünden Önlisans Diplomasını (İki Yıllık) almıştır. 2004-2008 yıllarında Bergama Kıranlı Tarımsal Kalkın ma Kooperatifine ait Bal Dolum tesisinde Teknik Müdür olarak görev yapmıştır. 2011 den  beri 2013-481 Sertifika numarası ile Arıcılık konusunda Danışmanlık hizmeti vermektedir.

KİMLER TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİNDEN YARARLANABİLİR ?

Her bir danışmanımız İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliğine üye ve Tarım ve Orman Bakanlığında Arıcı Kayıt Sistemine kayıtlı en az aktif 50 ko-vana sahip arıcımız Tarımsal Danışmanlık Hizmetinden yararlanabil-mektedir. Bir Danışmanımız 50 arıcımızla sözleşme yapabilmektedir. Verilen Danışmanlık Hizmeti ücrete tabi değildir ve İzmir İli Arı Yetişti ricileri Birliğine üye bütün arıcılarımızda bu hizmetten yararlanabil-mektedir.

DANIŞMANLARIMIZIN YILLIK ÇALIŞMA PROGRAMI

   Tarımsal yayım ve danışmanlık ile ilgili yönerge kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlar ile çiftçiler arasında imzalanan tarımsal danışmanlık hizmet sözleşmesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlar, her bir faaliyette bir defadan az ol- mamak üzere demonstrasyon, tarla günü, çiftçi toplantısı, çiftçi inceleme gezisi düzenler.         Danışmanın yıllık planında yer alacak bu faaliyetler il/ilçe müdürlüğü koordinasyonunda gerçek-leştirilir. Bu faaliyetlerden tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşun tüm üyeleri faydalanabi-lir.

      2023 yılı Ocak ayında Arı Hastalık ve Zararlıları ve DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) konusunda Eğitim verilecek ve Arılarda Kireç Hastalığı ve Tulumsu yavru çürüklüğü konusunda çiftçi mektu bu dağıtılacaktır.

       Şubat ayında 01-05 Şubat tarihlerinde İzmir Orion Tarım Fuarında İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliğinin’de stand açtığı Tarım Fuarına katılım sağlanacak Teknik gezi düzenlenecek ve Birlik üyelerinin Tarım alanındaki yeniliklerle tanışması sağlanacak. Erken Bahar Beslemesinin faydaları ve Varroa paraziti ile Mücadele eğitimi verilecek, Trake paraziti çiftçi mektubu dağıtılacaktır.

       Mart ayında Küresel ısınmanın Doğa ve Arılar üzerindeki etkileri ve Organik Arıcılık anlatıla- cak Organik Tarım Fuarı ziyaret edilecektir.

       Nisan ayında Polinasyon ve polinasyonun faydaları anlatılacak, Arı Sütü ve Arı Zehiri Üretimi konusunda Çiftçi Mektubu dağıtılacaktır.

        Mayıs ayında polen, propolis, arı sütü üretimi saklanması anlatılacaktır.

        Haziran ayında Arı nakillerinde ve arıların konaklatılması esnasında uyulması gereken kurallar anlatılacak, sağlık raporu ve sevk raporunun önemi vurgulanacaktır,

        Temmuz ve Ağustos aylarında bal üretim alanlarında oluşabilecek olumsuzluklar konusunda arıcılarımız sms yoluyla ikaz edileceklerdir.

         Eylül ayında bal hasadı sonrası arılarda Varroa Paraziti ile Mücadele anlatılacak ve Çiftçi Mektubu dağıtılacaktır.

         Ekim ayında arılarda kışlatma hazırlığı çalışmaları, Bal, Polen, Propolis üretiminde yararlbile ceğimiz bitkilerin üretimi anlatılacak, Nösema hastalığı ile ilgili Çiftçi Mektubu dağıtılacak.

         Kasım ayında arı ürünlerinin önemi ve insan eliyle bal ormanlarını tesis edilmesi.

         Aralık ayında antibiyotik, kimyasal ilaç ve naftalin kullanmanın zararları anlatılacaktır.

DANIŞMALARIMIZIN SAHA ÇALIŞMALARI